ZAŽÍT MAROKO - stánek s jídlem celou sobotu i neděli – Festival Obzory

ZAŽÍT MAROKO – stánek s jídlem celou sobotu i neděli

Tereza Huclová

Sobota 08. 11. 2025


Popis

Polévka Haríra – vegetariánská královna ramadánových nocí

Po čem se každému Maročanovy v cizině stýská? Po polévce Haríra.

Příprava se zdá prostá – různé luštěniny, rajčata, těstoviny, voňavé koření. Jenže tu pravou kombinaci umí připravit jen marocká maminka.

Během postního měsíce Ramadánu haríra otevírá každou večerní hostinu. Kavárny se zaplní a lidé tiše čekají, až volání muezína přeruší půst a oni budou moct polknout první doušek. Je to pak taková lahoda, že svět se na chvíli zastaví.

Pochutnejte si na naší festivalové haríře.

 

Kuřecí batbút kořeněný mátou a nakládaným citrónem

Jak se vaří v Marrákeši? Třeba i takhle. Zajdete k řezníkovi, který vám připraví libové kuřátko. O pár kroků dál vám kořenář přidá do hrnce nakládaný citron, olivy a směs voňavého koření. A pak? Všechno necháte pomalu dusit v tradičních lázní hammam.

Představujete si tu souhru chutí? My jsme ji pro vás nachystali do křupavého batbútu – marockého chlebového plátu.

Ochutnejte a Bsha! Dobrou chuť!

 

Pistáciová baklava

Med a ořechy – tradiční laskominy, kterými v Maroku začíná každé menší posezení. Kalorie? Ty tu nikdo neřeší. Maročané totiž vědí, že život je třeba si pořádně osladit.
Před jídlem, po jídle – na baklavu je zkrátka vždycky ta správná chvíle.

Galerie



Generální partner

Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři